Windmolenproject 7 september 2017

De eerste bijeenkomst na de zomervakantie. We hadden een aantal opdrachten:

  1. Neem je dynamo mee dan kunnen we deze testen: dus 12V spanning erop en kijken wat hij oplevert.
  2. Regel een accu of zonnepaneeltje voor de startspanning.
  3. Tevens is het dan goed om te kijken wat voor molen je wilt. Dus maak een globale schets van hoe jij je molen ziet: ophanging, model, soort wieken etc.

We hadden een draaier gevonden om de rotor af te draaien, helaas kon er geen tijdige afspraak gemaakt worden. Dat zal voor de volgende keer zijn.

Er was een klein groepje van 5 personen aanwezig. We zijn begonnen met het testen van een dynamo. Wiel heeft van restmateriaal een eenvoudig maar doeltreffend testbankje gemaakt. Maarten had een zonnepaneeltje gekocht wat een 12 V spanning leverde en Hein had een accu. Helaas had ons aandrijfmotortje te weinig toeren om resultaat te meten. Voor de volgende keer moeten we beter voorbereid zijn.

Er is ook al wat voorwerk gedaan betreffende de bladen van de molen. Met een platenwals kom je een heel eind. Op de foto rechts een proefje voor de Savonius turbine met daaronder het getordeerde blad van de Gorlov turbine. Deze laatste zal nog een hele uitdaging worden.

De bedoeling is om proefopstellingen te maken van de meest gangbare types turbines. In het klein dan wel te verstaan en dan ook zonder generator eraan gekoppeld. Met een rotatiemeter kunnen we dan bij gelijke wind belasting meten welk blad het meest geschikt is. Helaas had nog niemand een schets van zijn gewenste molen gemaakt. Dus dat wordt ook iets voor volgende bijeenkomst.

Remco