Windmolenproject 2 november 2017

Stipt om 19:00 uur starten we met een man of 6. De bladen van Maarten zijn gemaakt, al was het niet gemakkelijk en zijn er concessies gedaan. De lengte van 1 meter kreeg de wals niet verwerkt, de platenwals is te licht voor 1½ mm plaat. Door 30 cm eraf te halen kreeg ik ze tot een diameter van 22 cm.

Voor wat betreft mijn Savonius turbine leg ik mijn werkmethode uit: simpel en efficiënt. Een goede, nauwkeurige 1:1 tekening op MDF-plaat is tevens de lasmal. Aan de hand van deze tekening kunnen de losse onderdelen op maat gezaagd worden. Vervolgens wordt de tekening een mal en hoe dat in zijn werk gaat zien jullie in de komende verslagen.

Het chassis van de turbine wordt zo gemaakt dat er verschillende modellen turbines in geplaatst kunnen worden. Dus in ieder geval Savonius en Gorlov en mogelijk variaties op beiden. Ik begin met een Savonius turbine.

Er ontstaat een discussie over de manier hoe de turbine te remmen om te hoge toeren te vermijden. En dit is nou het voordeel van het project en deze groep mensen, allerlei ideeën passeren de revue:
Een van de ideeën is het gebruik van de vario transmissie van een scooter. Doordat de transmissie instelbaar is, dus bij verschillende toerentallen mogelijk te schakelen, zou dit een toepasbare methode kunnen zijn om de turbine vanaf een bepaald toerental af te gaan remmen. Of dit ook daadwerkelijk toepasbaar is gaan we uitzoeken. Verder worden wegdraaibare wieken geopperd, alleen is dit tamelijk ingewikkeld te construeren en leent de soorten turbines (de bladen) Savonius en Gorlov zich hier niet voor. Het kortsluiten van twee fasen van de dynamo is nog een optie. Alleen moet er dan wel met een 3 fasen dynamo gewerkt worden en dat is bij ons in veel gevallen niet zo.

Aan het eind van de bijeenkomst worden nog snel de maten van de rotor van een motor opgemeten.

Het probleem met het plaatsen van magneten op de rotor zou mogelijk eenvoudig op te lossen zijn met 2-componenten metaallijm. Dit wordt in de komende weken uitgeprobeerd.

Op naar de volgende bijeenkomst.

Remco