27 juli 2017: het ‘teardown’ moment, we gaan ervoor!

Om 19:00 uur starten we, snel nog de spullen in de auto, en andiamo naar de Mijnzetellaan. Stipt op tijd aangekomen staan al een aantal deelnemers te wachten. Meteen komen al weer vragen naar boven zoals: waarom geen dynamo i.p.v. een elektromotor. Is de rotor van een elektromotor ook niet magnetisch? En wat is dan het verschil met de dynamo? Enzovoort, enzovoort. Deze basiskennis vragen zullen nog wel vaker komen bovendrijven en de basiscursus is dan ook geen overbodige luxe. Na het klaarzetten van de motoren en gereedschap gaan we aan de slag.

De ervaren sleutelaars haal je er zo tussenuit, de beginnelingen natuurlijk ook. Kreten als: “Hoe krijg ik dit los?”, “Wat is dit?”, “Help!” etc. Nu begint het echt vorm te krijgen en zie je dat mensen zich samenpakken en het sleutelen echt leuk vinden.

Uiteindelijk heeft iedereen zijn motor gedemonteerd. Bijzonder is te zien hoe motoren die al een respectabele leeftijd hebben nog piekfijn van binnen uitzien. Nu kunnen we in levende lijve de stator en rotor aanschouwen en de wikkelingen proberen te volgen. Dit maakt de theorie ook veel inzichtelijker.

Ook meten we de afzonderlijke windingen nog even door om zeker te zijn dat we een werkende motor hebben. Iedereen, nou ja bijna iedereen, heeft een doosje, tas of kratje meegenomen om zijn motor inclusief onderdelen in op te slaan. Iedereen gaat enthousiast naar huis. Op naar de volgende bijeenkomst!