Windmolenproject 10 augustus 2017: het moment van de keuzes!

Een zevental deelnemers heeft zich verzameld voor de zesde bijeenkomst van ons project. Het moment van de keuze: gaan we een bestaande motor aanpassen of kiezen we voor een dynamo? Een groot deel kiest -voor het gemak- voor de dynamo maar wil daarna toch ook een bestaande a-synchrone motor ombouwen. Alles op z’n tijd. We starten met één motor (die van mij) als proef om aan te passen. Als dit goed gaat zal de rest ook volgen.

Volgende keuze is het soort windmolen: de VAWT (Vertical Axis Wind Turbine) heeft de voorkeur. Alhoewel klein kan deze toch, ook bij minder wind, nog aardig wat opleveren, is zo goed als stil en past bijv. aan de muur van een huis of op het dak. Verder is het voordeel dat de overbrenging van de opgewekte stroom geen probleem vormt omdat deze turbine onafhankelijk van de windrichting is. Dit i.t.t. de traditionele wiekenmolen waar wieken en generator 360˚ moeten kunnen draaien en de stroomopwekking via sleepcontacten naar de gelijkrichter en omvormer moet worden geleid. En als laatste ook niet onbelangrijk: er zijn geen gemeentelijke verordeningen voor windturbines aan of op een huis, dit i.t.t. voor vrijstaande modellen.

Na een stevige zoektocht in de opslag bij mijn werkplaats nog een wasmachinemotor gevonden met permanente magneten een zogenaamde brushed DC motor. Deze zijn ook brushless te krijgen en dan uitgerust met transistors voor de omkering van de stroomrichting. Mijn motor met 1000 rpm aangedreven levert toch al gauw zo’n 25 VDC:

Het voordeel van een dergelijke motor is dat er geen voorspanning nodig is voor de elektromagneten. Wel is hier ook een overbrenging nodig om het meest effectieve toerental te krijgen. Een mooie ontwikkeling op dit gebied is de generator van de fa. Exro (http://www.exro.com/). Dit is een ‘normale’ generator waar echter d.m.v. elektronica spoelen wel of niet ingeschakeld worden en zo de generator zich aanpast aan de weer/wind omstandigheden waardoor de opbrengst wel 50% hoger dan normaal kan liggen.

Iedere deelnemer die een motor gaat ombouwen schaft zijn eigen magneten aan. We hebben een lokale draaier gevonden die voor ons de rotor wil afdraaien. Nu eerst nog wachten op de bestelde magneten. Dat levert tijd op om na te denken over de wieken van de VAWT: worden het schoepen, wieken oftewel type Savonius of Darrieus of misschien toch maar de Gorlov variant? Wat een keuzes, het maakt het er niet makkelijker op!

Remco